MAANDWANDELINGEN

 

Maandwandeling voor leden en introducees.      

Elke derde zondag van de maand. Vertrekpunt Gemeentehuis Voerendaal om 10.00 uur precies.  en/of iets later op de startplaats van de wandeling. De leden krijgen hier in de week voorafgaande aan de wandeling informatie over via de mail. 

Er kan gecarpoold worden. € 2,– voor het meerijden aan de chauffeur geven

Afstand ca. 10-12 kilometer, met een rustpauze onderweg in een horecagelegenheid.

2 0 2 2           

2023

17 december 2023 :  10.00 vertrek vanaf de parkeerplaats bij het Gemeentehuis te Voerendaal. Carpoolen mogelijk. 

19 november 2023: De planning was voor vandaag de ENCI-groeve op de Pietersberg in Maastricht. Nadat het zaterdag de hele dag regende, was het vandaag een mooie dag, met regelmatig een mooie blauwe lucht. Koud was het niet. De meesten waren verrast over de omgeving, en er niet eerder geweest. Het was een mooie dag, met een gezellige pauze beneden in de groeve.

15 oktober 2023: Deze keer was het vertrek in Reijmerstok, t.o. het sterrenrestaurant BRUT 172. Van daaruit Via Terpoorten en Terschuren door het groen naar Banholt. Een gezellige pauze bij de BRESSERIE. In Banholt was de Herfstmarkt aan de gang. Deze en gene heeft nog een leuk hebbedingetje gescoord. Het was een hele warme dag, de route is iets ingekort, maar het waren gelukkig ook de nodige schaduwrijke stukken op de wandelroute.

17 september 2023: Vertrokken bij Heuts Automaterialen op de Koumen te Hoensbroek. Via verborgen pareltjes richting de Brunssummerheide. Via Een groen rustig gebied richting Beersdal, de Schelsberg oversteken en over het oude mijnspoor naar de Brunssummerheide. eerst genoten van het uitzicht over het water bij de Sibelco groeve. Gepauzeerd bij Schieversheide, en vervolgens via Groeve Beaujean, langs de voetbalvelden van Groene Ster, door het verscholen Schroete-beekdal weer richting de startplaats. Een hele mooie verrassende wandeling volgens de wandelaars.

20 augustus 2023: Het vertrekpunt was deze keer de parkeerplaats bij Kasteel Hoensbroek. Jo Brouwers had de route voorgelopen. Deze ging o.a. via Laar, Weustenrade, Brommelen. Bij het voorlopen bleken de paden tussen Brommelen en Weustenrade vrijwel onbegaanbaar te zijn. Gekozen is toen om de verbinding via de verharde weg te maken. Jammergenoeg waren de diverse horeca-gelegenheden op de route gesloten, of gingen pas later open. Het weer was in elk geval prachtig, de wandelaars hebben genoten van de mooie groene omgeving en van het mooie weerk.

16 juli 2023: De wandeling, door Jan Wouters uitgezet, vertrok vanaf de parkeerplaats bij Klooster Wittem. De wandeling was aan de lange kant (13,5 km), het was prachtig weer, er waren 2 geleidelijke klimmetjes, met een hoogte verschil van totaal 88m, vele mooie uitzichten, mooie oude vakwerk gebouwen, kastelen, en een mooie pauzeplek in Wylre. Iedereen was moe, maar tevreden.

18 juni 2023:   Vertrek vanaf de Bernardushoeve in Trintelen, heuvel af via Hoeve Vogelzang, Bulkemsbroek, onder de Miljoenenlijn door naar Bocholtzerheide. Vervolgens achter langs de sportvelden van Simpelveld naar de pauzeplek op het station van Simpelveld. Hier genoten van gezelligheid, van de aankomende en vertrekkende stoomtrein en de vele reizigers, en heerlijke vla. De terugweg ging via vakantiehoeve Simplevei, Bosschenhuizen, richting molen Vrouwenheide, waarna we weer bij de auto’s aankwamen. Het was een heerlijke wandeling.

21 mei 2023: De wandeling begon op het Llublijanaplein in Schin op Geul. Heel lekker weer. Via het smalle voetpaadje langs het Siebke, naar de hoofdweg, deze overgestoken en dan de helling op via het Luijten-voetpad. Deze paden waren voor alle 15 wandelaars onbekend. We bereikten de Orchideeën tuin in het Gerendal en liepen van daaruit via een licht stijgend pad richting IJZEREN om in Sibbe te geraken. Een goed verzorgde pauze in horecagelegenheid A GEN KIRK. Via een mooi paadje, in de buurt van de Sibbergrubbe, en door het bos, bereikten we weer het Geuldal. We hadden een mooi uitzicht op Kasteel Sjaloen, Kasteel Gen Hoes. Na ruim 11 km bereikten we weer de auto’s.

16 april 2023: Om de drukte vanwege de Amstel Gold Race in het heuvelland te vermijden, hebben wij deze zondag een wandeling gemaakt vanuit Voerendaal. Een wandeling door de mooie groene omgeving van ons mooie dorp. De rustplek was bij Bufkes op de Woonboulevard. Van daaruit konden we weer direct het groen opzoeken en via Prickenis, via de dikke boom langs kasteel Terworm weer terug naar Voerendaal. Het weer was niet helemaal wat het zou moeten zijn, maar de 10 wandelaars zijn zonder nat te worden thuis gekomen.

19 maart 2023: Startpunt was Herzogenrath. Van hieruit een mooie wandeling door het waterrijke Broichbachtal. Ook hier een mooie pauzeplaats bezocht. De 15 wandelaars hebben genoten van deze prachtige tocht.

12 februari 2023: (TWEEDE zondag i.p.v. derde zondag) : vertrek vanaf de parkeerplaats bij de Chinees in Hulsberg. met 16 wandelaars Via Arensgenhout, door het mooie hellingbos naar Houthem gewandeld. Hier in een gezellige horecagelegenheid gepauzeerd.  De terugweg via Chateau St. Gerlach, een stuk langs de meanderende Geul, niet door maar langs het centrum van Valkenburg, weer terug naar de auto’s in Hulsberg. Een mooie wandeling was het.

15 januari 2023: De weersvooruitzichten waren abominabel. Maar………..toch met 6 die-hards (van de 12 die zich hadden aangemeld) vertrokken vanuit Trintelen. Via Eijs naar Wylre gewandeld, waar gepauzeerd is bij “Amuseer”.  De terugweg ging door de velden richting Eyserheide, en vervolgens naar Trintelen. Er is tijdens de wandeling GEEN DRUPPEL regen gevallen. Wel was de wind behoorlijk. Al met al genoten van de buitenlucht. 

2022

18 december 2022:  trefpunt bij het MVV-stadion in Maastricht. Droog weer, maar behoorlijk koud. Via de GROENE LOPER, met zo hier en daar een ommetje, bijvoorbeeld om een mooie kerk, vervolgens over de loopbrug bij en door het station, door Wijck, waar prachtige kerstversiering te zien was, langs de Maas, en via de HOGE voetgangers/fietsbrug naar de overkant van de Maas. Leuke hoekjes rondom het Stadspark bekeken, en door de wijk St. Pieter naar de koffiepauze bij Bakkerij Lemmens op de Glacisweg (heerlijk gebak). Buiten de stadsmuur om via het beeld van dÁrtagnan, achter de kerken van het Vrijthof om door de wijk Hoog Frankrijk, het mooie Bosstraat-kwartier, langs het BASSIN, via de Wilhelminabrug weer naar het station. En door de wijk St. maartenspoort weer naar de auto. Al met al een kleine 13 kilometer. De wandelaars hebben allemaal genoten van deze “Stads”wandeling. 

            

20 november 2022: 10.00 uur vertrek bij het Gemeentehuis in Voerendaal, eventueel Carpoolen.  Het vertrek van de wandeling was bij Chateau St. Gerlach in Houthem. Gelukkig was het droog. De aanwezige wandelaars hebben genoten van de mooie route van circa 12 km langs en in de omgeving van de Geul. 

2 november 2022: activiteit voor de leden, (wandelaars en niet-wandelaars), samenkomst Bie Sjoef in Spaubeek (bij tennisbaan GTR). Er waren twee wandelingen, 6 en 9 km. Dertig wandelaars waren er bij.  Genoten van koffie met vla, en na afloop een lunch. Het was een geslaagde activiteit.                  

Hieronder de vijvers Driepoel bij Daniken tussen Spaubeek en Geleen en het kerkje in Sweikhuijzen.    

                   

16 oktober: een wandeling met als startpunt het Gemeentehuis in Voerendaal. Een grote opkomst. Prachtig zonnig weer. Bekende paden, maar…..voor velen toch ook onbekende paadjes. Een prima geregelde rustpauze voor koffie/thee met vla bij PLEINZICHT in Klimmen. Complimenten voor de bediening van zo’n grote groep wandelaars. De afstand was ca. 12 kilometer, maar een vrij vlakke wandeling. Prima te doen.        

18 september: De start was bij ’t Voshoes in Schweiberg. Op de weg er naar toe viel de regen met bakken uit te lucht. Twijfel-twijfel: gaan we of gaan we niet. Maar………….boven op de berg aan het einde van de Schweibergerweg werd het zowaar droog.  Een mooie, ietwat (maar niet veel) vochtige wandeling via Eperheide, Heijenrath (rustpauze), Landsrade, weer terug naar het startpunt bij ’t Voshoes in Schweiberg. 

21 augustus: een prachtige tocht met de start bij Kasteel Erenstein in Kerkrade, door het mooie waterrijke natuurgebied het Anselerbeekdal/Cranenweyer,  als pauzestop de Horecagelegenheid De Overste Hof, langs de skibaan Snowworld, door het Strijthagerbeekdal weer terug naar Kasteel Erenstein. een schitterende wandeling. 

17 juli: 10.00 uur parkeerplaats Gemeentehuis Voerendaal.   Kom genieten.   Helaas niet doorgegaan.

19 juni: Een wandeling, die begon in Wahlwiller. Langs de helling (stroomafwaarts) richting Gulpen, waarbij we langs enkele druivenplantages liepen. In Gulpen genoten op het prachtige terras van een privé-tuin, waar op deze zondag OPEN-TUIN was.  De eigenaresse antwoordde op onze vraag of zij vorig jaar wateroverlast gehad had: nou en of, honderden kruiwagens met “rotzooi” afgevoerd.  Nu zag de tuin er weer uit om door een ringetje te halen. Tevens op enkele plaatsen geapplaudisseerd voor de wandelaars, die door 70 of 35 km te wandelen, deelgenomen hadden aan de NACHT VAN GULPEN. Wat ee prestatie. Onze route was ca. 11 kilometer. Via de Gulperberg en Partij kwamen we weer in Wahlwiller uit.  Schitterende uitzichten op de heenweg en op de terugweg. Dit was echt een 5-sterren landschap. We waren met een klein groepje, maar wat hebben we genoten!!!!!

        

15 mei: Het startpunt was bij Station Schin op Geul. De temperatuur zou aardig hoog oplopen, daarom hebben we de route aangepast, en werden schaduwrijke paden opgezocht langs de mooie meanderende Geul. Het open gebied van het Ransdalerveld werd deze keer gemeden. De pauze was in Schin op Geul (we liepen een soort van achtje),  bij Bistro Bie Janneke. Heel vriendelijk personeel, de gereserveerde tafel stond op ons te wachten.

18 april TWEEDE Paasdag: De wandeling startte bij de hoofdingang van Mondriaan in Welten, en ging via landelijke weggetjes door licht heuvelachtig terrein richting Simpelveld, alwaar de pauze was. De terugtocht naar Welten ging vanzelfsprekend via een andere mooie route. Het was een geslaagde wandeling.

20 maart: De wandeling startte bij Kasteel Hoensbroek, in de eerste vijf minuten hagelde het een beetje, maar verder was het prima weer. De wandeling ging langs de Geleenbeek, via het mooie gehuchtje Terschuren, langs de Platzbeek in Nuth en de Beltmolen. Een gezellig pauze in de Brasserie van Kasteel Wijnandsrade. Vervolgens via smalle paadjes richting Laar, langs de boerderij de Naamse Steen weer terug naar de parkeerplaats bij Kasteel Hoensbroek. De aanwezige wandelaars hebben genoten.

20 februari: Vertrek bij de kerk in Nijswiller, harde wind genaamd “Franklin”, regen, plastic regenjasjes geen overbodige luxe. Een gezellig groepje diehard-wandelaars. Achterlangs het klooster van Mamelis, een klein stukje Duitsland, gehucht Mamelis, pauze in Vijlen. 95% van de route was autovrij. Ondanks het slechte weer toch een gezellige wandeling.

16 januari: Vertrekpunt bij de parkeerplaats van de Bernardushoeve in Mingersborg/Trintelen. De wandeling ging over paden waar weinig andere wandelaars liepen, afstand houden van elkaar was geen probleem.  90% van de route was autovrij. De route liep via de hoogst gelegen molen van Nederland, naar de HULS via het parkje waar de St. Joseph-arbeiderskerk heeft gestaan. Vervolgens via de Molsberg naar de rand van Simpelveld, langs de mooie Kapel OL Vrouw Sterre der Zee. Via de Vingweg staken we de miljoenenlijn over. Na een steile afdaling wandelden we via een modderig pad onder de miljoenenlijn door.  Voordat de koffie to go bij SHOKO werd bereikt, passeerden we enkele grote kloosters. Simpelveld heeft hiervan een aantal.

Na de pauze via veldwegen naar Bosschenhuizen en Trintelen weer naar de auto’s. Deze wandeling doen we nog eens in het voorjaar of zomer als de lucht blauw is, en er genoten kan worden van de prachtige uitzichten.                                                                                                                                                  

2 0 2 1

De twee jaarlijkse

wandelingen vanuit het Kunderhoes zijn in 2021 beide NIET doorgegeven i.v.m. de CORONA-Pandemie

19 december: Vertrekpunt bij school Ummer Klumme, best aardig weer, een mooi groepje wandelaars, wandelen met 1,5 meter afstand, de route ging via Ransdaal, de Koulen, naar de koffie to go in Klimmen, en vervolgens via de Heek en Dolberg weer naar de auto’s bij de school in Klimmen.

21 november: Echt november weer.  Er was flink wat regen voorspeld,  doch in de praktijk viel het mee, Wat miezerregen in het begin, daarna droog. Wel enkele modderige paadjes, vooral in het Ravensbos. Maar alles is goed verlopen. Een lekker kopje koffie of cappuccino met heerlijke vla bij Cremant in Schimmert. 

 

23 oktober: VIERING 25-JARIG BESTAAN van Wandelvereniging Voerendaal. Het was een gezellige avond, waar een heel groot deel van onze leden bij aanwezig was. Lekker eten, een drankje, muziek, al met al een mooi feestje.

Een paar dagen van te voren is er in het Cortenbacherveld door het bestuur van Wandelvereniging Voerendaal een zitbank “overhandigd” aan burgemeester Wil Houben (in het midden met hoed) met opschrift:   25 jaar Wandelvereniging Voerendaal 2021.        

17 oktober:  een wandeling door de mooie groene long van Heerlen, met ook deze keer een super lekker zonnetje, een pauze bij de Twee Gezusters in het centrum van Heerlen waar genoten werd van een lekker kopje koffie met een stukje Limburgse vlaai. De terugweg liep door het Aambos, een bijzonder bos midden in Heerlen. Voor de meeste wandelaars een verrassend stukje natuur.

19 september:  alweer een hele mooie zonnige dag. Gestart bij het Klooster in Wittem, richting Mechelen via DalBissen, Schweiberg, bergje op, bergje af,  koffie met heerlijke vla bij de Geulhof in Mechelen, terug naar de parkeerplaats in Wittem langs de meanderende Geul.

Ieder die erbij was, heeft genoten van de schitterende omgeving, de mooie uitzichten, het gezellige gezelschap. 

15 augustus: heel veel mooie vergezichten, prachtig zonnig weer, een enthousiaste groep wandelaars, beginpunt bij de kerk in Ubachsberg, richting Bosschenhuizen, via rustige wandelpaden afgedaald naar Eys, een “lange, gezellige” pauze bij de Eyserhof. Na de rustpauze,  dat wat we bergaf hebben gedaan, nu bergOP. Het gaat prima. Via Eyserheide, Trintelen na een lekker ijsje bij de Bernardushoeve weer naar het beginpunt.

18 juli: weer een eerste maandwandeling voor leden, introducees, belangstellenden, na een lange stop vanwege de CORONA-pandemie. Langs de Geleenbeek vanaf Kasteel Hoensbroek. Een verrassende tocht, gedeeltelijk langs de Geleenbeek, uitzicht op de Buitenring, gezellige pauze bij de prachtige horecagelegenheid “Bie de BRON” in Thull (bij de Alfa-brouwerij).  En het weer dat we verdienden, heel mooi.

2 0 2 0

De twee jaarlijkse

wandelingen vanuit het Kunderhoes zijn in 2020 beide NIET doorgegeven i.v.m. de CORONA-Pandemie

19 januari: Een wandeling door het mooie VIJF-sterrengebied rondom Mechelen.  De wandelaars hebben genoten. Het was mooi wandelweer.

16 februari: Rondom Houtem-St. Gerlach-Berg en Terblijt. Harde wind, maar droog weer. Een mooie wandeling, slechts op een klein stukje last van de harde wind gehad.

15 maart: Een mooie wandeling via een aantal kleine kernen van Voerendaal. Pauze bij de Bufkes op de Woonboulevard Heerlen. Een paar uur voor de afkondiging van het verplicht sluiten van de horeca. i.v.m. de uitbreiding van de CORONA-besmettingen.

In de maanden april, mei, juni, hebben de maandwandelingen niet plaatsgevonden.

juli: weer Gestart met de maandwandelingen. Mooi weer, een groep van ruim tien wandelaars. Richting Retersbeek, Wijnandsrade, Golfbaan Voerendaal (alwaar gepauzeerd op het schitterende terras) Kasteel Haeren. (ca. 12 km)

augustus geen wandeling.

20 september:    wandeling via Kunderberg, Wijngoed Overst Voerendaal, Winthagen/Trappegats naar Colmont. Pauze op het ruime terras bij de Panoramacamping Colmont. Verder via Ubachsberg, boven langs de helling van de Kunderberg, via Kunrade terug naar het Gemeentehuis. Heerlijk weer. Afstand ca. 12 km

Ieder hield de 1,5 meter goed zelf in de gaten.         

De wandelaars gaven toestemming om enkele foto’s te plaatsen.  Dit was voorlopig de laatste maandwandeling vanwege de CORONA-pandemie.

        2 0 1 9

21.1.19 Maandwandeling met bijna 20 wandelaars in en om het prachtige Imstenraderbos, lengte 12 km met een pauze bij de Diligence.

17.2.19 Maandwandeling vanaf de parkeerplaats van het Gemeentehuis te Voerendaal, richting Wijnandsrade, via de Luiperbeek. Genoten van heerlijke vla in het Dorpscafé te Wijnandsrade.

17.3.19: Maandwandeling met als vertrekpunt de kerk in Orsbach helaas niet doorgegaan, wegens zeer slechte weersomstandigheden, en zeer minimale opkomst.

Tweede Paasdag 22.4.19Maandwandeling langs de vele kalkovens rondom Ubachsberg en Benzenrade, met 18 wandelaars. Een prachtige, doch enigszins zware wandeling door ons heuvelland.

19 mei: Maandwandeling richting Hulsberg – Wissegracht, lengte ca. 12 km, prachtig weer, mooie pauzelocatie Brasserie in de Wiesj, Wissegrachtweg in Hulsberg/Wissegracht. De wandelaars waren enthousiast over de mooie omgeving.

2 juni: heeft de LENTEWANDELING plaatsgevonden. Behalve de gebruikelijke afstanden van 9, 15 en 21 km was de 5 km afstand mogelijk met voor de basisschooljeugd een FOTO-ZOEKTOCHT. Op de pauzeplaats in Klimmen was een muzikaal optreden door singer-songwriter Linde Grooten uit Klimmen, dit in het kader van het ZOMERFESTIVAL, dat van 24 mei tot 2 juni in Voerendaal plaatsvond.  Alle routes kwamen langs Kasteel Cortenbach, waar het evenement “Cortenbach where music meets art” plaats vond, en waar de wandelaars een bezoekje konden brengen.

16 juni: Helaas niet door kunnen gaan.

21 juli: Maandwandeling met vertrek vanuit Orsbach, schitterend weer, prachtige vergezichten, mooie pauzeplaats op Kasteel Bloemendaal in Vaals. Al met al een mooie dag.

      

18 augustus: Maandwandeling rondom Kerkrade. Vanwege de vele regenval is deze wandeling niet doorgegaan. Doch met drie leden  een mooie ronde gemaakt vanuit Voerendaal, met een bezoek aan het nieuwe Maankwartier, koffie op het Pancratiusplein in Heerlen, en in de stromende regen weer terug naar Voerendaal.

15 september: De maandwandeling van ca. 12 kilometer door een aantal mooie natuurgebieden rondom Voerendaal, zoals landschapspark Terworm, de groene long met de Weltervijver, de Kunderberg. 16 deelnemers, prachtig weer, de pauze op het mooie terras van de Rousch in Welten

29 september: NAZOMER-PANORAMAwandeling, afstanden 9, 15, 21 km, inschrijven in het Kunderhoes, Hogeweg 74 te Voerendaal-Kunrade, vanaf 07.30 uur. De weersvoorspellingen waren zeer slecht, waardoor een groot aantal wandelaars de deur niet is uitgegaan.  De ruim 200 wandelaars die gewandeld hebben, waren bijzonder enthousiast over de mooie routes die uitgezet waren door de natuurgebieden rondom Voerendaal. En…..veel regen is er niet gevallen. Op de pauzeplaats bij de gastvrije scoutinggroep in Welten gezellige muziek door Guus Debets op zijn elektrisch orgel.

20 oktober: MAANDWANDELING vanuit Mechelen, Helaas niet doorgegaan door het super slechte weer.

17 november: MAANDWANDELING rondom KERKRADE.  Mooie wandeling met een gezellige rustpauze.

15 december: MAANDWANDELING. vanuit Gulpen, rustpauze in het centrum van het gezellige Gulpen.