Lente-Beekjestocht 2018

                                          

Op zondag 3 juni 2018 heeft Wandelvereniging Voerendaal de Lente-BEEKJES wandeling georganiseerd door de dorpen in en om Voerendaal.

Het was een dag met een GOUDEN randje.

Op het prachtige terrein rondom KASTEEL CORTENBACH  mochten wij van de Firma VEBEGO onze rustplaats inrichten.

De tenten, banken, tafels, toiletwagen, stonden tot onze beschikking. Onze hartelijke dank hiervoor.

Bijna 700 wandelaars kwamen genieten van de prachtige tocht, de mooie kastelen, het schitterende weer. En behalve deze 700 wandelaars hebben nog vele extra bezoekers genoten van de koren, die tussen 11 en 14 uur kwamen optreden.    Dit is samenwerking met het Zomerfestival dat tussen 1 en 10 juni op diverse locaties in de gemeente Voerendaal heeft plaatsgevonden.

In totaal was  50 km wandelroute uitgezet in dit prachtige gebied,  onderverdeeld in wandelroutes van 5 km, 9 km, 15 km en 21 km. Dit prachtige natuurgebied is zeer afwisselend.
Op de landerijen vind je landschaps-elementen zoals solitaire bomen, akkers, hoogstam-boomgaarden, hagen en bloemrijke gras-landen.
En niet te vergeten de prachtige kastelen. Schapen die grazen en aanvullend maaien zorgen er voor dat de gras- en hooilanden mooi open blijven en niet dichtgroeien.Door dit wisselend landschap komen in dit natuurgebied veel vogels voor zoals appelvinken, puttertjes en geelgorzen. Het rijke dierenleven trekt ook roofvogels aan, zoals de torenvalk. Langs de beken kun je de ijsvogel tegenkomen. Ook dassen en reeën voelen zich er thuis.Voerendaal is ook rijk aan water. Het kwelwater zorgt op zijn beurt weer voor een ideale voedingsbodem voor planten die houden van vochtige milieus.Naast de vele vogels, vliegen er ook allerlei vlinders rond in de lente en zomer. De iepenpage is gesignaleerd in Landschapspark Terworm. Ook vind je daar soorten als oranjetipje, koninginnepage, kleine vuurvlinder, icarusblauwtje en boomblauwtje. Kortom er is te veel om op te noemen.